God och lättbakad limpa!
Här kommer ett recept på ett jättegott och lättlagat bröd som jag bakade i julas. Fick receptet vid en julmarknad på skolan i vintras. Då bytte jag ut russinen mot torkade hackade fikon så det blev en lite "juligare" smak på brödet. Skär det i tunna skivor och det är riktigt gott med bara smör och lite ost på. Frys in det som inte går åt.
Till 1 limpa behöver du:
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl fil
1 dl lingonsylt
Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en avlång brödform ca 1,5 l. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner fil och lingonsylt, det blir en lös deg. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 1 timme. Receptet går utmärkt att dubbla eller tredubbla. Smidigt att göra mycket när man ändå håller på ju och kan vara en bra present när man går bort också?
Kommentarer
Trackback