Den där flygande killen, Jacob?
Härom kvällen blev det en gammal klassiker, Flygande Jacob. Undrar lite hur den rätten fick sitt namn...? Hur som helst, tog receptet ur en gammal, präktig och mycket väl använd kokbok, (vilket syns... ber om ursäkt för det!) Blev gott! Ps strödde över lite riven ost innan ugnen!
Grillpremiär!
Ikväll grillade vi för första gången den här säsongen och invigde den nya grillen! Fläskarre, sparris o sötpotatis i ugnen! Supernöjda med grillen!
Sommarens grilltillbehör!
Mina söta sättpotatisar! Amandine och Casablanca!
Axplock av matbilder från London!
Här kommer några matbilder från när Clara och jag var i London på sportlovet! Åt bla på en av Jamie Olivers restaurang; canneloni och lax, dumplings och kycklingsallad på asiatiska Wagamama och på den grekiska restaurangen Halepi åt vi moussaka och Kleftiko, fantastiskt långlagat lamm! En ekologisk lunch på Le pain Quotidien med Frittata och färskpressade fruktjuicer. Och så klart en engelsk publunch! På morgnarna engelsk frukostbuffé!
Lax med Castello och sherry med ugnsrostade rotsaker!
Färsk lax är bland det godaste som finns tycker jag. Igår fyllde jag den med bitar av Castelloost och bara hällde på lite sherry och grädde, saltade o pepprade och la bitarna på en bädd av färsk bladspenat. In i ugnen i ca 30 min! Gott!
Så här blev det!
Köttfärssås med ny kryddning!
Härom kvällen gjorde jag en lite annorlunda köttfärssås som blev väldigt god tyckte jag.
Det här behöver du:
500 g fläskfärs
3 vitlöksklyftor, rivna
2 schalottenlök, hackade
1dl vitt vin
1tsk rökt paprikapulver
2 tsk pesto arrabiata
1dl vatten
1 burk Mutti körsbärstomater
3 msk tomatpure
sal o svartpeppar
1tsk rörsocker
parmesan
Fräs köttfärs, all lök och tomatpuren en stund och häll sedan i resten av ingredienserna utom osten. Låt puttra i minst en kvart, strö över lite hackad bladpersilja innan servering. Koka gärna Paolos spagetti till!
Lövbiff på italienska!
Det var det här vi åt i lördags, finns tyvärr ingen bild på detta, hade ingen blogg vid varmrätten, den var inte född förrän vid efterrätten...
Du behöver:
lövbiff
färskost, vitlök och örter
soltorkade tomater
parmesan
fin skinka som du gillar tex Serrano
salt o peppar
tandpetare
smör att steka i
och till såsen:
grädde
vitt vin
färskost, vitlök och örter
vitlök
gul lök
kalvfond
salt och peppar
Bred på färskosten på lövbiffskivorna, lägg på de hackade soltorkade tomaterna, parmesan och en skiva skinka och peppra lite, vänta med saltet så det inte blir för salt. Rulla ihop köttet och fäst med en tandpetare. Bryn i lite smör och lägg i en ugnsfast form.
Fräs finhackad vitlök och lök och tillsätt resten av ingredienserna till såsen och smaka av, häll den över rulladerna, strö över lite parmesan och skjuts in i ugnen i ca 1 timme på 175 grader, kolla så att köttet är genomstekt bara!
Servera med pasta eller ugnsrostade grönsaker/potatis.
Ikväll tror jag det blir torsk med champinjonkräm, grädde och ost och broccolimos!
God och lättbakad limpa!
Här kommer ett recept på ett jättegott och lättlagat bröd som jag bakade i julas. Fick receptet vid en julmarknad på skolan i vintras. Då bytte jag ut russinen mot torkade hackade fikon så det blev en lite "juligare" smak på brödet. Skär det i tunna skivor och det är riktigt gott med bara smör och lite ost på. Frys in det som inte går åt.
Till 1 limpa behöver du:
2 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl fil
1 dl lingonsylt
Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj en avlång brödform ca 1,5 l. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner fil och lingonsylt, det blir en lös deg. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 1 timme. Receptet går utmärkt att dubbla eller tredubbla. Smidigt att göra mycket när man ändå håller på ju och kan vara en bra present när man går bort också?
Aubergine och mozzarellagratäng!
Smaskig aubergine- och mozzarellagratäng!
Det här åt vi i söndags tillsammans med ugnsbakad laxfilé, men det går precis lika bra att äta endast gratängen med en sallad till! Blev inspirerad av Malena Ivarsson i "Halv åtta hos mig" där hon gjorde en variant av denna!
Du behöver:
ca 1 kg auberginer
olivolja
1 kg tomater eller 2 burkar krossade (gärna Mutti, godast) eller blanda!
soltorkade tomater
vitlök
kapris, om man vill
Pesto arrabiata, ca 2 rågade tsk, finns på ICA
lite vitt vin
mozzarella, minst 3 st 125 g
parmesan
basilika till garnering
salt o svartpeppar
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader.
Finhacka vitlök, kapris och fräs lite lätt i olivolja i en kastrull. Grovhacka tomaterna och lägg i en kastrull, eller häll i krosstomaterna från burkarna tillsammans med hackade soltorkade tomater. Tillsätt peston och salta o peppra lite och häll på lite vitt vin. Låt stå och småputtra utan lock medans du gör resten.
Skala och skiva auberginen i ca centimetertjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt, ringla över lite olivolja och salta och kör i ugnen i ca 20 min tills de får lite färg och blir lite mjuka.
Lägg sedan auberginen i en ugnsfast form, häll över tomatsåsen och lägg på mozzarella i tjocka bitar och riv över parmesan. Sedan in i ugnen i ca 40 min. Titta till den ibland. Lägg på basilikablad innan severing!
Nyttig kladdkaka!
Gjorde den här tårtan igår till syrran med familj som var över på middag. Fick den första gången hos barnens kusiner och gillade den skarpt! Att den är nyttig dessutom gör ju inte saken sämre! Till varmrätt åt vi fylld lövbiff på italienskt vis, recept kommer!
Här kommer först receptet till tårtan!
Kladdkaka (raw food)
3,5 dl mandelmjöl
en nypa salt
10 färska dadlar(pilla ur kärnorna först!)
1 dl kakao
0,5 tsk vaniljessens
4 msk vatten
Mixa bara ihop alla ingredienser och tryck ut i en form med löstagbar kant, låt stå i kylen i ett par timmar helst. Bred sedan på följande chokladmousse:
Chokladmousse (raw food)
5 färska dadlar(kom ihåg kärnorna!)
2 msk agavesirap
2 tsk kokosolja (går bra med kokosfett och kan även uteslutas)
1 tsk vaniljessens
1 avokado
1,5 dl kakao
Låt dadlarna ligga i blöt i lite varmt vatten i 10 min innan du mixar ihop allt. Bred moussen över kakan och dekorera med färska bär, jag serverade färsk, tärnad mango vid sidan av också! En klick vispgrädde till är ju inte helt fel fast inte så rawfood kanske...

Rawfood=gottgott!
Välkommen till min nya blogg!